Uutisia joen rannalta.

22. helmi, 2021

Tulin takaisin Kajaaniin ja lähdin joenrantaan katsomaan mitä sinne kuuluu.

3 joutsenta lepäili tapansa mukaan jään reunalla, sorsia ei edelleenkään näy.Ruokaa oli taas tarjolla , ihmisen ja joutsenten jäljet kohtasivat ruokintapaikalla.Yöllinen lumisade oli peittänyt muut eläinten jäljet,puolikuu loisti talvisella taivaalla.Kuvailin sitä ja joutsenia.Paluumatkalla käväisin tutussa käsityöliikkeessä ja omistaja kertoi huonoja uutisia joen elämästä.Siellä on nähty saukko joka on saanut vieheen kiinni suupieleensä.Asia on kuitenkin hoidossa ja saukkoa yritetään nyt pyydystää loukulla ja kalasyötillä jotta viehe saadaan pois.Keskustelimme myös tästä lintujen talviruokinnan oikeutuksesta,se on monitahoinen asia.

15. helmi, 2021

Ilokseni havaitsin,että Saimaan jää on hyvässä kunnossa,vahva, eikä sohjoakaan ole paljon,joten tein pari nuotioretkeä kävellen läheiseen Nuottasaareen.Kettujen jäljet risteilivät saaressa ja yksinäinen korppi lensi mantereen suuntaan.Kävin myös rantaraitilla ja sen varrella olevalla lähteellä.

(Rantaraitti on hyvä lähiuontokohde keskellä kaupunkia, Saimaan rannalla lehtometsä ja  muinaisranta-alueineen. Raitin varrella asuu mm. liito-orava, valkoselkä- ja pikkutikka kuhankeittäjä sekä lepakkolajeja.Sieltä  löytyy nykyisin myös infotauluja jotka kertovat alueen luonnosta.) 

Olen tallanut siellä jo parikynmmentä vuotta mudasssa ja kivikossa rämpien, liito-oravia bongaillen ja lähteen raikkaasta vedesta nauttien.Pari vuotta sitten raittia kunnostettiin, polku muuttui leveäksi valtaväyläksi, kivikon yli rakennettin silta ja jopa rappuset lähteelle...Ensin iski itsekäs muutosvastarinta, että pitääkö tännekin nyt kaikkien ängetä?

No kyllä pitää, ensinnäkin,nämä helppokulkuiset luontokohteet ovat ehkä jollekin ainut mahdollisuus olla luonnossa.Ja mitä usempi ihminen kokee  luontoelämyksiä, syventää luontoyhteyttään ja ymmärrystään,tekee toivottavasti myös arjessaan  ja kulutuspäätöksissään valintoja luonnon puolesta.

Me kuulumme luontoon ja luonto kuuluu meille kaikille.

5. helmi, 2021
5. helmi, 2021

Kajaani.Auringon paluu.

Valo lisääntyy ja päivä pitenee.Ilmassa on lupaus keväästä.Auringonvalo piristää kehoa ja mieltä.

Helmikuun nimi tulee muuten  jäähelmistä, joita näkyy oksilla leudon sään jälkeisillä pakkasilla.

Parina päivänä olen vaan käynyt kuuntelemassa Pöllyvaaran hiljaisuutta lumisten kuusien keskellä.Tänään lähdin päiväkävelylle joen rantaan, jossa 3 joutsentakin näyttivät piristyneen auringosta, sorsia ei näkynyt.Kävin myös rantametsikössä,jossa talitintit sirkuttelivat ja moninaiset jäljet täplittivät kimaltavaa hankea.Jänis,kenties metsähiiri ja minkki olivat siellä  ainakin  lisäkseni kulkeneet, jääperhoset olivatkin lentäneet joen rantaa koristamaan.